lauantai 1. elokuuta 2015

PRIORISOINTIHARHA




Onko priorisointiharha maailman typerin perustelu?


 

 
Priorisointiharha on virhepäätelmä tai epärelevantti perustelu, jolla jokin asia yritetään kumota tai osoittaa epäoleelliseksi tai huonosti harkituksi tai ei-toivotuksi vetoamalla siihen, että jokin toinen asia on tärkeämpi. Näin tehdään siitä riippumatta, onko näillä asioilla mitään olennaista tekemistä toistensa kanssa vai ei, tai voiko niiden keskinäistä tärkeysjärjestystä ylipäänsä edes arvioida.

Priorisointiharha perustuu ajatukseen, että mitään sellaista ei pitäisi tehdä, jolle on olemassa jokin tärkeämpi asia. Yleensä priorisointiharhaa – kuten monia muitakin virhepäätelmiä – käytetään asiasta, joka on priorisointiharhaperustelun käyttäjän mielestä epätoivottava. Englannin kielessä tästä virhepäätelmästä käytetään nimeä ”fallacy of relative privation”.


Esimerkkejä:

Eikö päättäjillä ole mitään tärkeämpää tekemistä? Minusta tuo lahjuskohu on jo ihan älytöntä. – – Minusta niin oppositiolla kuin hallituksellakin pitäisi olla paljon tärkeämpiä asioita käsiteltävänä kuten esim. työllisyyteen ja lamaan liittyviä asioita. (nimim. Vierailija, vauva.fi:n kommenttipalsta, 25.9.2009)

Kansalaiset ovat [ylikonstaapeli Simo] Saviojan mukaan kritisoineet kevyen liikenteen valvontaa siitä, että "eikö teillä ole muuta tekemistä". (iltalehti.fi, 26.9.2014)

Mielestäni on tekopyhää nostaa iso meteli yhden henkilön typerästä Facebook-päivityksestä* samaan aikaan kun maassamme on oikeitakin ongelmia, joiden takia ihmiset oikeasti kärsivät niin meillä kuin maailmalla! Käsittämätöntä, miten yksi perussuomalainen saa typerällä Facebook-päivityksellä parissa päivässä isomman kansanliikkeen aikaiseksi kuin kärsivät lapset ja vanhukset, raiskarit tai terroristit yhteensä! Jotain suhteellisuudentajua ja paneutumista oikeisiin ongelmiin toivoisin, vaikka se ei olisi niin trendikästä. (Petri Virtanen, Facebook, 28.7.2015) * Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen julkaisi heinäkuussa 2015 kirjoituksen, jossa hän kiivain sanakääntein kritisoi monikulttuurisuutta.

 

PRIORISOINTIHARHAA KÄSITTELEVIÄ KANNANOTTOJA

 

Useissa tapaukseen* liittyneissä kommenteissa ihmeteltiin, että eikö feministeillä ole tärkeämpää tekemistä kuin nostaa kohu ”huumori”kuvasta. Että eikö olisi tärkeämpää taistella esimerkiksi miesten ja naisten palkkaeroja vastaan tai kiinnittää huomiota naisten vähäiseen määrään yritysten johtajina. Nämä kommentoijat unohtavat, että kyseessä on sama taistelu. Vaikka näitä ongelmia vastaan voi ja pitää taistella lainsäädännöllä ja työmarkkinaneuvotteluissa, niin ongelmien juuret ovat kuitenkin asenteissa ja yhteiskunnan ilmapiirissä. Kun sanomme, että miehet ovat hyviä esimerkiksi johtamaan tai matematiikassa ja naiset eivät, niin luomme itseään toteuttavan ennustuksen. (Oskar Olaussen, 28.5.2015) *Koff julkaisi Facebook-sivullaan kuvan Venäjän jääkiekkotähdestä Jevgeni Malkinista ballerinan asu päällä. Alla oli teksti ”Tervetuloa tytöt! Kohta nähdään!”


***


Taas kiertää somessa valituksia siitä, miksi Meillä on unelma -tapahtumissa marssittiin suvaitsevaisen yhteiskunnan eikä jonkin muun hyvän asian puolesta.

Siis ihanko totta epäkohtaan A ei saa kiinnittää huomiota, jos olemassa myös epäkohta B?

Ihan tottako lasten ongelmista ei saa puhua, jos vanhuksillakin on ongelmia? Ihan tottako mielenterveystyötä ei saa puolustaa, jos pätkätyöläisten asemassa on parannettavaa? Ihan tottako työttömien arjesta ei saisi huolestua, jos sotaveteraanien kuntoutus ei ole kohdallaan? Ihan tottako tasa-arvosta ei saa muistuttaa, jos nuorison syrjäytyminen uhkaa? Ihan tottako siitä sinunkin elämäsi kannalta kipeimmästä ongelmasta pitää olla hiljaa, koska aina on olemassa tärkeämpiä ongelmia?

Siis istukaa nyt herran tähden alas ja miettikää. Ihan silleen ajan kanssa.

(Andrei Sergejeff, Facebook 30.7.2015)


***


Kansalaisaktivismin säästökeskus, tekijä ei toimituksen tiedossa
(ilmoitathan nimesi, niin lisäämme krediitit)



***


Suomessa asustaa ilmeisesti kuitenkin lannistajajoukko, jonka mielestä tekemistä tärkeämpää on arvostella asioita, joiden puolesta toiset haluavat toimia, kuin tehdä itse jotain. Niin Meillä on unelma -mielenosoituskin poiki Minullakin on unelma -kiertoviestin, jossa toivottiin huomiota vanhuksille ja raiskatuille. – – En kuitenkaan pysty ymmärtämään "Eikö ole tärkeämpiäkin asioita?" -ajattelutapaa. Aina on tärkeämpiäkin asioita, jos ongelmia nyt ihan pakko on laittaa tärkeysjärjestykseen. Pitäisikö meidän äänestää, mitkä kolme asiaa ovat Suomen isoimpia ongelmia, ja keskittää voimavaramme vain niihin? Vähemmän tärkeitä asioita sitten voisi puolustaa silleen semisti ja kohtuudella tai ei ollenkaan. Ihmisille, jotka osoittelevat muiden mielenosoituskohteita sormella ja kuuluttavat tärkeiden asioiden perään, on yhteistä yksi asia: he käyttävät ilmausta "Miksei kukaan osoita mieltään vanhusten puolesta?". Sanaan kukaan ei kuitenkaan sisälly kirjoittaja itse. Ilmeisesti on ihmisiä, jotka toimivat, ja ihmisiä, jotka marisevat. Jos kaikki vain kitisisivät, mitään hyvää ei koskaan tapahtuisi. (Ranja, Haavekuvia-blogi, 31.7.2015)

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti